Welke voordelen haal jij uit een goede nachtrust?

Als we slapen komt je lichaam en geest tot rust. Je spieren ontspannen zich, en je ademhaling en hartslag vertraagt. Zelfs je hersenactiviteit neemt af! Daardoor worden de meeste prikkels van buiten tegengehouden.

Maar waarom gebeuren al deze zaken eigenlijk? Uiteraard om je lichaam energie te geven waarmee je de dag doorkomt. Maar, er zijn nog enkele voordelen die je uit een goede en regelmatige nachtrust haalt. Je ontdekt ze hier…

Een gezonde nachtrust, voor een gezond leven

Geen grote verrassing, maar voldoende slapen zorgt voor een gezonder leven. Studies tonen aan dat er een sterk verband is tussen de kwaliteit (en duur) van je slaap, en de werking van je immuunsysteem. Zo zijn mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen véél gevoeliger aan virale infecties.

Maar hoe komt dit eigenlijk? Wel, tijdens onze slaap maakt ons lichaam bepaalde stoffen aan die ons immuunsysteem aansterken. En dat effect is sterker dan je denkt. Zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen, dubbel zoveel kans hebben op een verkoudheid dan iemand die 8 uur per nacht slaapt.

Het leven van een topatleet: lang slapen!

In het Amerikaanse magazine ‘Sleep’ verscheen een studie met twee groepen atleten. De eerste groep moest 6 tot 7 uur slapen per nacht. De tweede groep moest 10 uur per nacht slapen. En dat voor 6 weken lang. De resultaten waren verbluffend: de sprint- en reactiesnelheid van de tweede groep lagen 9% hoger!

Dus ja, je fysieke prestaties verbeteren wanneer je voldoende slaapt! Met minstens 7 uur slaap verbeter je jouw reactie- en uithoudingsvermogen. En daar bovenop zal een uitgerust lichaam minder gevoelig zijn aan blessures.

Is één nachtje uitslapen voldoende om gezonder, slimmer en sportiever te zijn?

Jammer genoeg niet. Regelmaat is hier de doorslaggevende factor. Elke dag op hetzelfde uur gaan slapen en op hetzelfde uur opstaan - ja, ook in het weekend -, is de boodschap. Want regelmaat verankert je slaap en verbetert de kwaliteit van je nachtrust. 7 tot 8 uur slaap per nacht is daarbij ideaal.

Wil jij gezonder, slimmer en sportiever leven? Zorg er dan voor dat niets jouw slaap in de weg staat. Bij Sleepworld hebben we alles in huis voor een kwalitatieve slaap. Neem snel een kijkje tussen onze kussens en matrassen.