Het ideale kussen voor jouw slaaphouding

Weet jij welk soort kussen ideaal is voor jou? Aangezien je op deze blog hebt geklikt waarschijnlijk niet. Maar geen nood! Sleepworld heeft al meer dan 50.000 mensen geholpen aan het perfecte kussen. We helpen ook jou met evenveel plezier verder.

Want net als je matras en bedbodem, is een kussen een belangrijke factor voor jouw slaapcomfort. Een goed kussen zorgt voor een gezonde slaaphouding. En dat zorgt er dan weer voor dat je in de ochtend met meer energie uit bed stapt.

Waarom is een goed kussen zo belangrijk?

Slaap je met een te zacht, te hard, of een kussen van slechte kwaliteit? Dan krijg je sneller last van vervelende nek- of schouderpijn. Dit komt doordat je zonder goede ondersteuning in een onnatuurlijke houding komt te liggen.

Daarom is de slaaphouding die je ‘s nachts het meest aanneemt, de belangrijkste factor om rekening mee te houden bij de keuze van je kussen.

De beste kussens voor buikslapers

Laten we eerlijk zijn. Bij Sleepworld raden we buikslapen zo veel mogelijk af. Buikslapen heeft het grootste risico op nek- en rugklachten. Doordat je heupen en buik wat doorzakken, komt je rug in een onnatuurlijke curve. En tenzij je met je hoofd plat in je matras ligt, neemt je nek ook een onnatuurlijke draai naar links of rechts aan in de nacht.

Natuurlijk begrijpen we ook dat sommige slaappatronen er goed ingebakken zitten. Om je lichaam zo min mogelijk last te laten ondervinden door het buikslapen, raden we aan om een kussen onder je bekken te leggen. Daardoor vermijd je de ergste kromming.

Daarnaast is een zo zacht en dun mogelijk kussen onder je hoofd aangeraden om een onnatuurlijke positie te vermijden. Bij Sleepworld ontwikkelden we enkele kussens speciaal voor buikslapers. Klik op de knop, en bekijk ze allemaal.
> Kussens voor buikslapers

De beste kussens voor zijslapers

Zijslapers doen het beter dan buikslapers. Maar vergis je niet, ook voor zijslapers zijn er enkele risico’s, waardoor ze nek- of rugklachten kunnen oplopen.

Zijslapen kan namelijk een onnatuurlijke curve in de nek brengen. Doordat je hoofd te laag of te hoog ligt, loopt je ruggengraat niet langer in een rechte lijn. En doordat je benen niet recht naast elkaar liggen, ondervinden ook je bekken last.

Gelukkig zijn er ook hier weer enkele simpele oplossingen. Ten eerste kan je als zijslaper een kussen tussen je knieën stoppen. Dat neemt heel wat druk van je bekken. Ten tweede kan je een kijkje nemen naar enkele gespecialiseerde kussens om je hoofd op te rusten voor zijslapers. Als zijslaper is het vooral belangrijk dat je een kussen kiest dat dezelfde hoogte heeft als je schouderbreedte. Op die manier blijft je wervelkolom mooi op een lijn liggen.
> Kussens voor zijslapers

De beste kussens voor rugslapers

Proficiat! Als jouw standaard slaappositie op je rug is, dan ben je goed bezig. Rugslapen is de gezondste slaappositie voor jouw lichaam. Je ruggengraat ligt netjes op één lijn én je hebt de perfecte hoek voor je schouders en bekken.

Om de per-fecte ergonomische slaaphouding te verkrijgen, zorg je ervoor dat je hoofd lichtjes hoger dan je schouders ligt. Daardoor krijg je een zachte, golvende S-vorm in je ruggengraat.

Bij Sleepworld bieden we enkele kwalitatieve kussens aan die je nek goed ondersteunen.
> Kussens voor rugslapers

Zit je nog met vragen over je kussen?

In elke Sleepworld winkel helpt een slaapexpert je graag verder. Kom gerust even langs in één van onze winkels. Dan vind je vast wat jij nodig hebt voor een goede nachtrust.