Ook matrassen worden moe. Hoe herken je een versleten matras?

Je matras. Elke nacht slaap je er opnieuw op: klaar voor een heerlijke nachtrust. En jarenlang geeft je matras je ook exact dat. Hij biedt het nachtelijk comfort en de ondersteuning die jij na een lange dag verdient.
Maar, ook matrassen worden moe. Want door jou jarenlang te dragen, verliezen ze hun oorspronkelijke kwaliteit. In dit artikel leer je hoe dat komt, en hoe je een versleten matras herkent.

Waarom verslijt een matras?

Er zijn twee grote boosdoeners voor je matras: vocht & vermoeidheid.

Eerst bekijken we de impact van vocht:
Wanneer je slaapt, verlies je ongeveer een colablikje aan vocht (zweet, speeksel, …). Na 10 jaar kreeg je matras dus best wat vocht te verwerken. Dat heeft een impact. Zelfs al keerde je jouw matras regelmatig om, of gebruik je een goede matrasbeschermer.

Na verloop van tijd vindt er daardoor onvermijdelijk schimmelvorming plaats en kruipt er huisstofmijt in je matras. En dat is nefast voor zowel de kwaliteit van je matras, als jouw persoonlijke hygiëne.

Maar ook de impact van vermoeidheid van je matras is belangrijk:

Jarenlang geeft je matras je ondersteuning. Na verloop van tijd vermindert die ondersteuning. Doordat je elke nacht druk uitoefent op dezelfde plek van je matras, raakt je matras vermoeid. Hij zal niet langer dezelfde veerkracht hebben en in kwaliteit afnemen.

 

Wist-je-dat: De gemiddelde levensduur van een matras bedraagt 10 jaar.

 

Hoe herken je een versleten matras

Er zijn twee grote methoden om een versleten matras te herkennen. De eerste methode is visueel, de andere methode is aanvoelen.

Een versleten matras herkennen met het blote oog:

  • Vindt er schimmelvorming plaats?
    Wanneer schimmelvorming vergevorderd is, herken je het met het blote oog. Het zijn bruine, of zwarte plekken die zich op het oppervlakte van je matras vormen. Dit is erg ongezond, en we raden dan ook aan je matras meteen te vervangen.
  • De techniek met de bezemsteel
    Naast schimmelvorming kan je de ‘vermoeidheid’ van je matras visueel herkennen. Leg een bezemsteel vanaf het hoofdeinde naar het voeteinde van je matras. Kijk goed hoe de bezemsteel op je matras ligt. “Zweeft” de bezemsteel over de matras? Dan is je matras ingedeukt en heeft hij een groot deel van zijn ondersteunende kwaliteiten verloren. Dit kan een oorzaak van lichaamsklachten zijn!

Hoe voel je dat een matras versleten is?

Wanneer je matras zijn beste tijd heeft gehad, voel je het aan je lichaam. Enkele herkenbare situaties bij een versleten matras:

  • Je staat ‘s ochtends op met rugpijn;
  • Je spieren voelen in de ochtend stijf aan;
  • Je vindt moeilijk een comfortabele slaaphouding;
  • Wanneer je op je zij ligt, heb je na verloop van tijd last aan de schouders;
  • Je woelt steeds meer tijdens het slapen;
  • Je hebt het gevoel in een kuil te liggen.

Al deze scenario’s zijn manieren waarmee jouw lichaam je aangeeft dat het niet goed zit. Na verloop van tijd kan een slechte ondersteuning ook voor ernstige lichaamsklachten zorgen!

Tijd voor een nieuwe matras?

Klinkt de informatie uit dit artikel je bekend in de oren? Dan is de kans groot dat jouw matras toe is aan vervanging. Want, met een nieuwe matras kies je opnieuw voor een hygiënische, diepe nachtrust. Zo blijf je gezond in geest en lichaam!

Maar, welke matras kies je juist? Gebruik onze matrassenquiz en vind het ideale model in een handomdraai!.