Slaapkamerhygiëne: waar moet je op letten?

Hoeveel aandacht besteed jij aan hygiëne in bed? Was je elke week je lakens of mogen ze gerust wat langer op bed blijven liggen? Slaap jij al jaren op hetzelfde kussen of schafte je recent een nieuw exemplaar aan? We staan er te weinig bij stil, maar onze slaapkamer netjes onderhouden, helpt ons het meeste uit de nacht te halen. Maar… hoe doe je dat? Lees verder en ontdek wat je moet doen om bacteriën en virussen zo weinig mogelijk kans te geven.

We geloven allemaal graag dat ons huis gezellig én proper is. Toch blijkt dat niet altijd zo te zijn. Ondanks al onze inspanningen, kruipen er toch huisstofmijt, schimmel, pollen en huidschilfers in alle hoeken van je slaapkamer. Nog slechter nieuws: al deze ongewenste bezoekers leven het liefst van al in je bed.

Minstens één keer per week

De gemakkelijkste oplossing? Was je lakens minstens één keer per week. Je doodt de bacteriën het efficiëntst door al je bedtextiel op 60°C te wassen. Daarnaast prop je best niet te veel in je wasmachine, want dan kunnen het warme water en het wasproduct hun werk niet efficiënt doen. Vergeet zeker ook je pyjama niet minstens één keer per week te wassen.

Laat je donsdeken reinigen

Ons bedlinnen is echter niet het enige dat we moeten wassen. Hoe lang is het geleden dat jij je donsdeken of matras liet reinigen? Als je wasmachine groot genoeg is, kan je een synthetisch dekbed gewoon thuis wassen. Bij een donsdeken van echte ganzendons is dat moeilijker, want je riskeert de dons kapot te maken. Breng het daarom om de 5 jaar binnen in de winkel (klik hier voor een lijst van onze filialen) en wij zorgen dat je het gereinigd en aangevuld terugkrijgt! Ook je matras laat je best af en toe professioneel reinigen.
> Sleepworld Winkels

Tussen professionele reinigingen door is het belangrijk om je donsdeken voldoende te verluchten. Doe dit door je bed niet altijd op te dekken, maar je lakens open te laten liggen en de ruiten open te zetten. Bij koel, maar zonnig weer kan je gerust je donsdeken even buiten hangen om te verluchten.

Vernieuw je kussen

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste: hou niet vast aan je oud en versleten kussen. Je kussen draagt niet alleen elke nacht het gewicht van je hoofd, het vangt ook haar, huidcellen en transpiratievocht op. Dat maakt het de ideale broedplaats voor huisstofmijt en andere bacteriën. Je kussen elke paar jaar vervangen, zorgt er niet alleen voor dat je uitgeslapen en zonder nek- of rugpijn wakker wordt, het verlaagt de kans op infecties door bacteriën en virussen.
> Kussens