Faq

 

Wat is beter: een zachte of een harde matras?

Erg veel wordt bepaald door uw lichaamsbouw.  Indien u eerder slank bent maar een lang bovenlichaam hebt, is de kans reëel dat u goed zal liggen op een iets stevigere matras.  Dit geldt sowieso ook voor grote, slanke mensen!  Hebt u brede schouders maar een smal bekken of omgekeerd, bent u groot of klein, een lichtgewicht of iets zwaarder… Al deze factoren gaan bepalen of u een zacht of medium ligcomfort nodig hebt.  Voor alle ‘modellen’ bestaan goede matrassen, we begeleiden u graag bij uw keuze. Gelukkig is ‘hard’ slapen ondertussen achterhaald.  Het is nooit goed wanneer u voelt dat uw matras u als het ware duwt.  Op die manier zal uw ruggengraat niet alleen belast worden, uw uitstekende lichaamsdelen (schouders, heupen) zullen op termijn ook pijn gaan doen.  Bij ernstige gevallen spreekt men soms zelfs van slapende armen.  Het is dus de bedoeling dat u lichtjes in de matras zakt, en dat de matras u mooi draagt.


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Wat is een goede matras?

Ten allereerste is het zeer belangrijk dat uw matras van goede kwaliteit is, ongeacht het materiaal; Waar heeft de fabrikant in kwestie zich gevestigd en welke reputatie heeft de firma in kwestie?

Ten tweede kan u enkel genieten van optimale nachtrust als uw ruggengraat volledig recht ligt. Sommige mensen voelen onmiddellijk of ze al dan niet goed liggen en ondersteund worden, anderen voelen daarentegen geen enkel verschil.  Daarom doen wij een double-check voor u. We kijken uw ruggengraat na of deze mooi recht ligt, en rekenen op u om ons te vertellen of de matras zeer aangenaam aanvoelt of juist dat u hier of daar te veel druk voelt.  Communicatie is zeer belangrijk!  Door samen te werken vinden we gegarandeerd dé matras die u letterlijk op het lijf geschreven is.

Hoeveel zones er in uw matras zitten en het aantal pocketveren per m² zijn niet erg belangrijk.  Het is vooral van belang of de matras van betrouwbare kwaliteit is, en dat u kaarsrecht ligt.  Uiteraard zullen het aantal pocketveren wel de prijs van de matras gaan bepalen.


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Kies ik beter voor één grote of twee aparte matrassen?

Bij voorkeur kiest u voor 2 aparte matrassen. Dit heeft meerdere voordelen: 1.U bent beter uitgerust, gezien u uw partner niet voelt bewegen. 2.U ligt nog steeds mooi recht. In de winkel zullen we immers testen op welke matras u perfect ligt. Komt er iemand bij u liggen, wordt er ter hoogte van uw bekken een put gevormd door een spreekwoordelijke verdubbeling van gewicht.  Dit heeft tot gevolg dat uw onderrug dieper ligt dan uw schouders, waardoor u een verkeerde slaaphouding krijgt die kan leiden tot rugklachten. 3.Uw matras zal minder snel verslijten.  U bent immers de enige persoon die ze gebruikt!  Op 1 grote matras ligt u samen in het midden, waar de matras harder door zal gaan lijden. 4.Het is veel makkelijker om 2 eenpersoonsmatrassen te keren dan 1 grote matras.

Vrees niet voor de spatie tussen de matrassen.  Wanneer u een vlakke bodem hebt (dus niet verstelbaar) kan u de 2 matrassen perfect samen opdekken.  Dit houdt de matrassen goed samen en u merkt nog maar weinig van de ‘spleet’.

Mocht u dit toch een onaantrekkelijk idee vinden kan u nog steeds een dunne topmatras op uw matrassen leggen. We raden wel altijd aan om te starten zonder deze topmatras.  De meeste koppels wennen namelijk snel aan de aparte matrassen!


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Waarvoor dient een topmatras?

Zoals u hierboven reeds kon lezen, wordt een topmatras vaak gebruikt om de spleet tussen 2 matrassen niet meer te voelen.  Verder is een topmatras enkel nodig als u bijvoorbeeld wel mooi recht ligt op een matras maar uw schouders ondervinden toch nog enige druk, of u hebt een stevige matras nodig maar hebt steeds pijn door een aandoening waar uw gewrichten onder lijden.  Dit is eerder zeldzaam; meestal is een topmatras eerder luxe dan noodzaak. Qua prijs moet u voor een grote topmatras rekenen op een prijs die vergelijkbaar is met een eenpersoonsmatras.


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Welke bodem past bij welke matras?

Ten allen tijde moet uw matras kunnen ademen.  Kies dus liever voor een bodem die goed ventileert: een boxspring, een lattenbodem, spiraalbodem,... Het ene systeem ventileert natuurlijk beter dan het andere. Hierover geven we graag meer uitleg aan de hand van voorbeelden in de winkel. Ten tweede heeft uw matras een goede helper nodig.  Hoe zachter de bodem, hoe beter uw matras zelf kan zakken onder uw uitstekende lichaamsdelen (schouders en heupen).  Dit betekent dat uw matras minder hard moet werken om u het nodige comfort te bezorgen, en dat betekent dan weer een langere levensduur.  Indien uw matras op een plank ligt zal zij dus veel meer last hebben van schimmels en huisstofmijt, én zal uw matras op ongeveer 7 jaar versleten zijn, terwijl ze toch 10 jaar moet meegaan!

Verder geven wij graag de voorkeur aan pocketveermatrassen gecombineerd met boxsprings.  Doordat zowel de matras als de boxspring enkel veren bevat, kan uw lichaamsvocht perfect geventileerd worden.  Het is dus een droog en hygiënisch slaapsysteem.  Ook is een goede boxspring relatief zacht, waardoor uw matras en de boxspring een perfect team vormen!

Natuurlijk zijn er ook andere combinaties mogelijk, stel ons gerust al uw vragen hierover.  Wat echter helemaal niet kan, is een pocketveermatras op een lattenbodem leggen waarvan de latten meer dan 5 cm uit elkaar staan.  De pocketveren zouden namelijk tussen de latten geduwd kunnen worden, waardoor uw matras snel beschadigd zal zijn.


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Hoe moet ik mijn matras onderhouden?

Het is belangrijk dat u uw matras minstens om de 3 maanden keert.  Het maakt geen verschil hoe u ze keert: keert u ze om haar as of draait u de onderkant naar de bovenkant,... zolang u de recent belaste veren maar eventjes rust gunt. De zones in uw matras zijn symmetrisch verdeeld, u kan dus ook gerust zijn dat uw schouders opnieuw op een schouderzone terecht komen.

U hoeft uw matras niet te borstelen en u màg ze niet stofzuigen. U zou de gelijmde onderdelen in uw matras hierbij kunnen lostrekken en aldoende de matras beschadigen.

Ook al is de hoes om uw matras wasbaar, het wordt niet aangeraden om dit vaak te gaan doen. Uw hoes zal hier namelijk sneller verslijten dan uw matras. Gebruik liever een matrasbeschermer, deze beschermt uw matras perfect tegen transpiratievlekken, ongelukjes van alle aard,... Matrasbeschermers bestaan er in verschillende uitvoeringen: hebt u het altijd te warm of net te koud, bent u allergisch,... We kunnen u gegarandeerd helpen!


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Welk type hoofdkussen heb ik nodig?

Als u op uw zij ligt, blijft er een ruimte tussen uw hoofd en uw matras die door een hoofdkussen moet worden opgevuld.  Niet meer, maar ook zeker niet minder.  Het is immers van zeer groot belang dat de hoek van uw nek-schouders netjes 90° blijft. 

Dons-hoofdkussens zijn zeer gezellig, steun geven ze echter maar weinig doordat de veren zich verplaatsen.  Een goed hoofdkussen moet zijn veerkracht en vorm de hele nacht kunnen behouden.  We hebben dergelijke hoofdkussens in alle vormen en maten, kom ze gerust uitproberen!  Ook de donsfans kunnen bij ons terecht, in combinatie met een latex-neksteun hoeft ook een dons-hoofdkussens niet uitgesloten te worden.

Ik ben allergisch aan huisstofmijt/ik lijd aan astma. Wat nu?

De laatste jaren worden matrassen standaard geleverd in een wasbare stretch-hoes die behandeld werd tegen allergenen.  Wil het toeval toch dat u het beste ligt op die éne matras die enkel verkrijgbaar is in een damasten hoes, kan u zich perfect beschermen door een anti-allergische matrasbeschermer te gebruiken.  Dit geldt ook voor uw hoofdkussen.

De idee dat u beter niet onder een donsdeken slaapt als u allergisch/astmatisch bent leeft enorm.  Gelukkig is dit niet waar!  Een goed donsdeken  is perfect vochtregulerend, huisstofmijt zal dus elders naar voedsel moeten zoeken…


Meer info? Contacteer ons hier 

 

Kies ik voor een donsdeken of een synthetisch dekbed?

Een donsdeken is lekker licht en toch warm.  Een goed donsdeken is liefst gevuld met ganzendons van ganzen afkomstig uit een koud gebied. Vanzelfsprekend leveren deze diertjes warmere dons af dan ganzen die in warme oorden leven. Dons isoleert uw eigen lichaamswarmte, en laat het teveel aan warmte ventileren.  Hierdoor vermindert de kans dat u het te warm zal krijgen aanzienlijk. Ook krijgt huisstofmijt weinig kans, vermits er geen vocht wordt vastgehouden.

Er is één gouden regel: hoe meer dons en hoe minder veren, hoe beter de ventilatie.

We raden aan om uw donsdeken niet zelf te wassen.  Wij werken samen met een firma die uw dons professioneel reinigt.  Onze donsdeken zijn half doorstikt, waardoor uw hoes en dons apart gewassen kan worden, en egaal kan worden opgevuld.  Desgewenst kan u uw deken zelfs laten bijvullen.  Een donskuur wordt aangeraden om de 5 jaar. U kan uw donsdeken goed onderhouden door het regelmatig op te schudden.  Dit creëert luchtlagen tussen de dons, en die luchtlagen vormen uw warmte-isolatie. Ook dient uw donsdeken regelmatig verlucht te worden, een kwartiertje is voldoende.  Hang uw donsdeken echter nooit in de zon!  Soms zit er nog olie in de pennetjes van de veertjes, die vloeibaar kan worden bij blootstelling aan zonlicht.  Dit laat niet enkel vlekken na op uw donsdekken, de olie scheidt ook een onaangename geur af.  Ten slotte mag er geen gewicht op uw donsdeken rusten; de donsjes zijn zeer broos en zullen breken.  Hierdoor verliest uw donsdeken snel zijn warmtekracht en zal u het snel moeten laten bijvullen.

Synthetische dekbedden zijn budgetvriendelijker dan donsdekens. Ook kan u een synthetisch dekbed zelf wassen. Onze synthetische dekbedden zijn gevuld met een holle vezel die een goede ventilatie verzorgt, en zijn behandeld tegen allergie.  U dient er wel rekening mee te houden dat u onder een synthetisch dekbed gemakkelijker zal transpireren dan onder een donsdeken.


 

Meer info? Contacteer ons hier