Onderhoudstips


Dekbedden en kussens onderhoud

Onze vezel- en donsartikelen zijn wasbaar op het programma voor de fijne was met een hoge waterstand en lage trommelsnelheid. Beddengoed van natuurhaar kan men niet zelf wassen. Hier raden wij chemische reiniging (symbool "P") met een voorzichtige behandeling aan. De juiste onderhoudssymbolen, de wastemperatuur en de grootte van de trommel van de wasmachine kunt u steeds op het textieletiket van het afzonderlijke artikel zien. Let u er alstublieft op dat dekbedden nooit met een wasverzachter behandeld mogen worden!Stop een echte dons nooit in de wasmachine.Hoe zorgvuldiger het beddengoed onderhouden wordt des te beter voldoet het aan de comforteisen en bovendien is de hygiëne in bed gegarandeerd. Dekbedden en kussens die goed gelucht en zorgvuldig opgeschud worden, zijn een zeer goed begin voor een goede, gezonde slaap en een verkwikkende nacht. Goed verzorgd beddengoed gaat langer mee en reageert waarneembaar op de slaapbehoeftes. Bij sommige dekbedden is het mogelijk dat de vulling „verschuift". Daarom moeten het dons en de veren af en toe opnieuw verdeeld worden door er met de hand over te strijken. Ook moet men dekbedden en kussens regelmatig luchten in de frisse droge lucht. Bescherm deze echter tegen zonnestralen en gebruik geen stofzuiger of mattenklopper.


Levenscyclus dekbedden

Het is aan te bevelen dat donzen dekbedden – ook als ze regelmatig gelucht en vakkundig onderhouden worden – niet langer dan acht jaar te gebruiken zijn. Bij dekbedden met vezelvulling is het aan te bevelen, de vulling na ongeveer 6 tot 8 jaar te vernieuwen.


Bedtextiel

Beddengoed heeft ’s morgens veel frisse lucht nodig zodat het vocht dat tijdens het slapen is opgenomen, weer kan verdampen. Het is dus belangrijk om de slaapkamers dagelijks goed te luchten. Het beddengoed ook dagelijks goed opschudden. Geen sprei op het bed leggen, het moet kunnen ademen. Beddengoed wekelijks verschonen, bij het opdekken hoofd- en voeteneinde regelmatig omdraaien.