Donsdeken of synthetisch dekbed?


Donsdeken

Een donsdeken is lekker licht en toch warm.  Een goed donsdeken is liefst gevuld met ganzendons van ganzen afkomstig uit een koud gebied. Vanzelfsprekend leveren deze diertjes warmere dons af dan ganzen die in warme oorden leven. Dons isoleert uw eigen lichaamswarmte, en laat het teveel aan warmte ventileren.  Hierdoor vermindert de kans dat u het te warm zal krijgen aanzienlijk. Ook krijgt huisstofmijt weinig kans, vermits er geen vocht wordt vastgehouden. Het idee dat u beter niet onder een donsdeken slaapt als u allergisch/astmatisch bent leeft enorm. Gelukkig is dit niet waar!  Een goed donsdeken is perfect vochtregulerend, huisstofmijt zal dus elders naar voedsel moeten zoeken…

Er is één gouden regel: hoe meer dons en hoe minder veren, hoe beter de ventilatie.

Onderhoud

We raden aan om uw donsdeken niet zelf te wassen.  Wij werken samen met een firma die uw dons professioneel reinigt.  Onze donsdeken zijn half doorstikt, waardoor uw hoes en dons apart gewassen kan worden, en egaal kan worden opgevuld.  Desgewenst kan u uw deken zelfs laten bijvullen.  Een donskuur wordt aangeraden om de 5 jaar. U kan uw donsdeken goed onderhouden door het regelmatig op te schudden.  Dit creëert luchtlagen tussen de dons, en die luchtlagen vormen uw warmte-isolatie. Ook dient uw donsdeken regelmatig verlucht te worden, een kwartiertje is voldoende.  Hang uw donsdeken echter nooit in de zon!  Soms zit er nog olie in de pennetjes van de veertjes, die vloeibaar kan worden bij blootstelling aan zonlicht.  Dit laat niet enkel vlekken na op uw donsdekken, de olie scheidt ook een onaangename geur af.  Ten slotte mag er geen gewicht op uw donsdeken rusten; de donsjes zijn zeer broos en zullen breken.  Hierdoor verliest uw donsdeken snel zijn warmtekracht en zal u het snel moeten laten bijvullen.

Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn budgetvriendelijker dan donsdeken. Ook kan u een Synthetische dekbed zelf wassen. Onze Synthetische dekbedden zijn gevuld met een holle vezel die een goede ventilatie verzorgt, en zijn behandeld tegen allergie.  U dient er wel rekening mee te houden dat u onder een Synthetische dekbed gemakkelijker zal transpireren dan onder een donsdeken.


 

Meer info nodig? Contacteer ons hier