Zalig ontwaken dankzij de perfecte matras.
De juiste matras is de belangrijkste voorwaarde voor je slaapcomfort en een verfrissende nachtrust. Goede matrassen ondersteunen je lichaam, verlagen de druk op je rug en zorgen ervoor dat je heerlijk comfortabel slaapt. Hoe koop je nu de juiste matras? Door de verschillende matrassen uit te proberen alvorens ze te kopen! Kom langs, voel de materialen en test welke matras het best bij je past.
Soorten matrassen
De meeste matrassen bestaan uit veren, maar bij Sleepworld kan je ook kan je ook volkern matrassen kopen zoals Tempur of Technogel.
Matras met veren
Matrassen met veren bestaan meestal uit pocketveren of micropocketveren. Past op boxspring bedden en geschikte lattenbodems. De veren van een matras bepalen de ondersteuning van je rug. Je kan kiezen tussen een matras met pocketveren of micro pockveteren. Het verschil tussen de 2 is de diameter van de veer. Hoe kleiner de veer, hoe preciezer de ondersteuning en drukverdeling. Ook de kwaliteit van de matras en dus ook de garantietermijn is bij micro pocketveren een stuk hoger. Binnenveringsmatrassen verdelen het gewicht heel goed, zodat je lichaam nergens te veel druk ondervindt. Het eerste wat je opvalt als je op een pocketverenmatras gaat gaan liggen is de veerkracht van dit type matras. Een matras met pocketveren zorgt voor een verkwikkende nachtrust met de nodige ondersteuning. Ook als je het makkelijk te warm hebt in bed zijn binnenveringsmatrassen een prima keuze, aangezien de lucht er goed in circuleert en ze daardoor koeler en droger aanvoelen dan latex of polyether. Bovendien zijn binnenveringsmatrassen bijzonder slijtvast en bieden ze dus zeker waar voor je geld. Waar je wel moet op letten bij het gebruik van een lattenbodem is dat de ruimte tussen de latten niet meer is dan:
4cm spatie voor pocketveren
3cm spatie voor microveren
2,5cm spatie voor micropocketveren
Een pocketverenmatras heeft metalen spiralen die individueel in een pocket (zakje) verpakt zijn.
De veren zijn los van elkaar, en bewegen dus afzonderlijk. Hierdoor past een pocketverenmatras zich perfect aan uw lichaamsgewicht en vorm aan.
De combinatie van verschillende veren zorgt ervoor dat uw lichaam, dat niet over de gehele lengte even zwaar is, via drie tot negen zones op de juiste manier ondersteund wordt. Het aantal pocketveren kan per matras sterk verschillen: tot wel duizend micropocketveren per vierkante meter.
Hoe meer veren per vierkante meter, hoe fijner de afstelling van de lichaamondersteuning.
Serta matrassen bevatten zelfs soms 2 lagen veren op elkaar. Dit is het toppunt van luxe en comfort.
De pocketveren zijn gemaakt van (thermisch gehard) staal.
Micro veren
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een compactere pocketveer die dankzij een 5 ‡ 6 slags tonvormige opbouw en een individueel hoesje per microveer instaat voor een nog grotere individuele drukverdeling. Deze microveren bevatten in de regel 330 tot 400 microveren/m≤ om in te staan voor een aangepaste individuele drukverdeling.
Mirco Pocketveren
Het summum onder de pocketveren types.
Deze micropocketveren hebben het onderscheidende kenmerk extra drukverdelend, extra sterk en extra stevig te zijn.
Door het gebruik van de meest uitgekiemde draaddiktes in combinatie met een kleinere diameter van veer en optimaal geschrankte slaapzones kunnen deze kernen instaan voor een perfecte individuele ondersteuning.
Volkern matrassen
Volkern matrassen bestaan uit een binnenlaag van schuim, gel of latex. Past op boxspring bedden en alle lattenbodems.
Kies de afwerkingslaag
De afwerkingslaag van de matras bepaalt je ligcomfort. Je kan kiezen tussen een koudschuim, latex, traagschuim, gel of viscogel afwerkingslaag. We zetten even de voor- en nadelen van elk materiaal op een rijtje:
Koudschuim
Extra ventilerend, lage drukverdeling, hoge wendbaarheid, ideaal voor mensen die het snel te warm hebben ‘s nachts
Latex
Sleepworld heeft een breed assortiment latexmatrassen. Door het speciale productieproces van onze volle latex matrassen worden de verschillende comfortzones in de kern gebakken. Latex matrassen zijn altijd veerkrachtig en soepel. Een latexmatras past zich aan de vormen van het lichaam aan en respecteert de natuurlijke curve van de ruggengraat. Voor zwaardere personen biedt een latexmatras ook voldoende tegendruk en steun. De basisgrondstof van een latexmatras is rubber. Vaak is het een combinatie tussen natuurlatex en industriële latex. Latex is altijd is rekbaar en veerkrachtig. Door de elasticiteit is een matras uit latex heel goed geschikt voor op een verstelbare bedbodem. Bij Sleepworld kan u ook latex matrassen vinden in combinatie met een kern van (micro)pocketveren. Latex heeft een goeie drukverdeling, voelt soepel aan, natuurlijk materiaal, goeie wendbaarheid, minder duurzaam
Traagschuim / Visco
Isolerend, optimale drukverdeling, lage wendbaarheid, ideaal voor mensen die het snel te koud hebben ‘s nachts. De belangrijkste eigenschap van traagschuim is de drukverlagende werking. Een traagschuimmatras past zich moeiteloos aan de contouren van het menselijke lichaam aan. Een goede traagschuimmatras ondersteunt en verdeelt het gewicht van het lichaam op een correcte manier. De drukverlagende eigenschappen van traagschuim zorgen voor een natuurlijke slaaphouding. Traagschuim werd in de jaren zeventig ontwikkeld door het ruimtevaartinstituut NASA voor de Space Shuttle. Daar werd het gebruikt in de stoelen om de druk die vrijkomt bij de lancering op te vangen. Het product bereikte de consumentenmarkt onder de merknaam Tempur pas aan het begin van de jaren negentig. Bij normale schuimsoorten veert het schuim meteen terug naar zijn oorspronkelijke vorm. De kwaliteitsverschillen zitten vooral in densiteit (aantal kg per m3) van het schuim. Zo heeft Tempur de hoogste densiteit, waardoor ze ook 10 volledige jaar garantie kunnen geven. Er zijn een aantal foute geruchten die de ronde doen over Traagschuim matrassen: Ze blijven hard in een koude omgeving. Het draaien is moeilijk. Je zweet er meer op. Deze geruchten kloppen nu niet meer. Bij Sleepworld hebben we verschillende types visco (=traagschuim) matrassen zodat u de perfecte matras bij ons vinden. Bij een traagschuimmatras hoort ook een aangepaste bodem, want de matras zorgt voor de drukverlaging en de bodem voor de juiste ondersteuning. van de matras.
Viscogel
Goede drukverdeling, mindere wendbaarheid, verkoelende gelparels
Gel
Sublieme 3D drukverdeling, goeie wendbaarheid, warmtegeleidend, duurzaam
De levensduur van matrassen
Uw matras is aan vervanging toe als die niet meer meegeeft en uw lichaam te veel wegzakt in een kuil. Ook is uw matras aan vervanging toe als bovenstaande kuil effectief zichtbaar is wanneer er niemand op ligt, dan is het eigenlijk echt al veel te laat. Als u zich 's nachts steeds vaker draait om een correcte houding te vinden of spanning voelt in uw onderrug is dit ook een teken dat uw matras versleten is. Als uw lichaam 's avonds fitter is dan 's ochtends, is dat ook een teken dat uw lichaam 's nachts niet voldoende kan herstellen. Op een correcte matras wordt u uitgerust wakker. Indien uw matras meer dan vijf tot tien jaar oud is. Zo lang gaat de gemiddelde matras namelijk mee. Regelmatig keren en draaien komt de levensduur van uw matras ten goede.
Kies de stevigheid van uw matras
De stevigheid van de matras wordt bepaald door de veren. Hoe meer omwentelingen een veer heeft, hoe steviger de matras. Je kan kiezen tussen medium of firm, en ook dit is een persoonlijke keuze, al zijn er natuurlijk richtlijnen naargelang lichaamsbouw en gewicht. Het gewicht gaat bepalen hoe diep een matras ingedrukt kan worden. Maar ook de gewenning is belangrijk. In principe is een medium matras zachter en een firm steviger. Een firm is aan te raden vanaf 80 kg. Let op:
Te zacht: geen goede ondersteuning van de wervelkolom = geen goede bloedsomloop
Te hard: rug komt in een onnatuurlijke kromming te liggen = ondersteuning van verkeerde drukpunten.