Een goede matras is cruciaal bij rugklachten. Een goede matras kan de pijn en klachten verlichten, terwijl een slechte matras de pijn en klachten juist erger kan maken. Er bestaat geen 'beste matras' voor mensen met rugklachten, omdat de keuze voor een matras erg persoonlijk is. Wel is het verstandig om bij het (ver)kopen van een nieuw(e) matras na te gaan welke klachten u bij uw huidige bed en matras heeft. Komen de klachten van de matras of van de bedbodem (lattenbodem of boxspring)? Wanneer u rugklachten heeft, kunt u bij het kopen van een matras letten op de volgende punten:

  • Ondersteuning: Wordt het lichaam op de anatomisch correcte manier ondersteund? Dit wil zeggen, als de klant op de zij slaapt, moet de wervelkolom recht zijn, vertrekkend van halverwege het hoofd tot aan het staartbeentje.
  • Drukverlagend: Verlaagt het matras de druk op de wervelkolom, tussenwervelschijven, zenuwen, spieren en pezen?
    Dit gaat vooral over matrassen met visco traagschuim, let wel, bij super lichte mensen of mensen die veel draaien in hun slaap, is het beter dat je naar niet drukverlagende materialen overgaat om het draaien te vergemakkelijken.

  • Comfort: Biedt het matras het door u gewenste comfort? Wij mensen slapen voor 90% met ons gevoel, dit is dus doorslaggevend bij je keuze, indien je bij het kijken naar de rug vaststelt dat deze correct ligt en aanvoelen is ook goed, dan heb je de juiste keuze gemaakt .